YATAY GEÇİŞ NEDİR?
Yatay geçiş, bir öğrencinin kayıtlı olduğu üniversite programından, başka bir üniversitenin benzer programına geçme işlemidir. Yatay Geçiş üniversiteler arasında yapıldığı gibi, üniversite içinde de yapılabilir. Yurt dışındaki bir üniversiteden, yurt içindeki bir üniversiteye, örgün öğretimden açık öğretime, 2. öğretimden 1. öğretime, vakıf üniversitesinden devlet üniversitesine yatay geçiş yapmak mümkündür. Yatay geçiş duyuruları YÖK ve üniversiteler tarafından ön lisans ve lisans için temmuz ayında, sadece ön lisans için Ocak ayında olmak üzere yılda 2 kez yapılmaktadır. Yatay geçiş yapabilmek için öğrencinin genel not ortalaması 100 üzerinden en az 60 olmalıdır. Bu alt sınır üniversiteler tarafından yükseltilebilir.
YATAY GEÇİŞ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
1.KURUMLARARASI YATAY GEÇİŞ NEDİR VE KOŞULLARI NELERDİR?
Yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında ve Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan kontenjanlar çerçevesinde yapılan yatay geçiş yöntemidir.
Kurumlar arası yatay geçiş başvuru şartları ?
- Öğrencinin, kayıt olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması şarttır.
- Ön lisans derecesinde; hazırlık, birinci ve son dönemde yatay geçiş yapılamaz.
- Lisans derecesinde; hazırlık, birinci ve son sınıfta yatay geçiş yapılamaz, diğer yıllarda yapılabilir.
- Kontenjan sınırlaması bulunmayan açık veya uzaktan eğitim programlarına yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler, Eylül ayının ilk haftasının son günü mesai saati bitimine kadar ilgili yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunurlar.
2.KURUM İÇİ YATAY GEÇİŞ NEDİR VE KOŞULLARI NELERDİR?
Bir üniversitenin kendi bünyesindeki fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun eşdeğer düzeyde diploma programlarına ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yatay geçiş yapılabilmesi yöntemidir.
Kurumiçi yatay geçiş başvuru şartları ?
- Yatay Geçiş kontenjanları her bir diploma programı için ikinci yarıyıldan başlamak ve beşinci yarıyıl dahil olmak üzere, kontenjan ilan edilen her yıl için ÖSYM kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanlarının yüzde on beşini geçmeyecek biçimde, ilgili yönetim kurulları tarafından karara bağlanır.
- Kontenjanlar, senatonun belirlediği şartlar ve taban puanlar son başvurudan 15 gün önce ilan edilir.
- Farklı merkezi sınav puanları ile öğrenci alan programlara yatay geçiş için öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibariyle geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer, yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması şartı aranır.
- Yetenek sınavı ile öğrenci alan diploma programlarına kurum içi yatay geçişlerde diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.
3.MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI İLE YATAY GEÇİŞ NEDİR VE KOŞULLARI NELERDİR?
Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği programının girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda başvuru yapılabilir. (Her eğitim dönemi için başvuruların Ağustos ayının 30’una kadar alınmakta, başvuruların değerlendirme işlemlerinin Eylül ayı sonuna kadar bitirilmesi gerekmektedir.)
Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından tespit edilen usul ve esaslar uyarınca 2014-2015 eğitim-öğretim yılı için her bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil her bir sınıfı için ÖSYS kılavuzlarında öngörülen öğrenci kontenjanının %30’u kadar yıllık kontenjan ayrılmaktadır.
Söz konusu esaslar uyarınca öğrencilerin başvuruları yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından değerlendirerek yatay geçişleri kabul edilir. (Başvurunun kontenjandan fazla olduğu durumlarda ÖSYS puanı en yüksek adaydan başlanarak sıralanarak kontenjan kadar adayın yatay geçişi kabul edilir.)
Başvuruların değerlendirilmesinde sadece öğrencinin kayıtlı olduğu programa yerleştiği yıldaki ÖSYM merkezi yerleştirme puanlarının dikkate alınmakta, başarı vb. şart aranmamaktadır. (Ara sınıflarda okuyan öğrencilerin başvurması halinde ilgili yükseköğretim programına başvuru yapıldığı yılda ÖSYM ile öğrenci yerleştirilmemiş ise öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programa kayıt olduğu yıldaki ÖSYM kılavuzunda yer alan kontenjan dikkate alınmaktadır.)
Üniversitelerin ayrıca bir kontenjan ilan etmesinin gerekmemekte, başvuruların her yıl eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce yapılmakta, bahar döneminde başvuru alınmamaktadır. (DGS ile yerleşen öğrencilerin sadece ilgili yıldaki DGS Kılavuzunda öğrencinin önlisans alanı ile tercih edebileceği yerler ve DGS puanı dikkate alınarak uygulama yapılmaktadır.)
Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş başvuru şartları ?
- Yükseköğretim kurumlarındaki M.T.O.K. programlarını sadece mesleki ve teknik eğitim mezunları tercih yaparak yerleşebildiğinden, bu programlara kayıtlı öğrencilerin ilgili yılın ÖSYS kılavuzunda yer alan tercih edebilecekleri ve yerleşebilecekleri programlar için başvuru yapabileceklerdir.
- Ek Madde-1 uyarınca yatay geçiş için başvuran öğrencilerin ÖSYS kılavuzunda programa kayıt olabilmeleri için aranan özel koşulların bulunması durumunda, bu koşulları sağlamaları gerekmektedir. (Öğrencinin geçmek istediği diploma programına, öğrencinin halen öğrenim görmekte olduğu diploma programına kayıt yaptırdığı yılda öğrenci kabul edilmemişse diploma programının merkezi yerleştirme taban puanı oluşmadığından geçiş yapılamayacaktır.)
- Öğretim dili Türkçe programdan tamamen veya kısmen yabancı dilde eğitim yapan programlara geçişte öğrencinin yabancı dil şartını sağlaması gerekmekte, hazırlık sınıfında veya birinci sınıfta geçiş yapmak isteyen öğrencilerin yabancı dil şartını sağlamaması durumunda yabancı dil hazırlık eğitimi almaları gerekmektedir.
- Öğrencilerin Ek Madde-1 uyarınca sadece 1 defa yatay geçiş yapabilmekte, ancak söz konusu madde uyarınca yatay geçiş yapan öğrencilerin ÖSYS merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilmektedirler.
- Özel yetenek sınavı ile kayıt olan öğrencilerde merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş başvurusu yapabilir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara yatay geçiş yapılamaz.
YATAY GEÇİŞ İÇİN HAZIRLANMASI GEREKLİ OLAN BAŞVURU BELGELERİ
1.Yatay Geçiş Başvuru Dilekçesi (Global tarafından hazırlanacaktır.)
2.Not Durum Belgesi/Transkript (Kapalı zarf içerisinde teslim edilmelidir. Yabancı dilde olan not dökümlerinin Türkçe ’ye çevirisinin yeminli tercüman tarafından yapılması gerekmektedir.)
3.Ders İçerikleri (eğitim almakta olunan üniversiteden alınacaktır.)
4.ÖSYS Sonuç Belgesi (Kayıtlı olduğu programdan farklı bir programa müracaat edeceklerden LYS/ YKS sonuç belgesi)
5.Öğrenci Belgesi ( eğitim almakta olunan üniversiteden alınacaktır. )
6.Disiplin Cezası Almadığınıza Dair Belge ( eğitim almakta olunan üniversiteden alınacaktır.
7.Yurt Dışından Geçişlerde YÖK’ten Denklik Belgesi (YÖK’den alınacaktır.)
8.İlk ve Acil Yardım Programına yerleşen öğrencilerin İlk ve Acil Yardım Programına yatay geçiş başvurularında kayıt sırasında üniversitelerine teslim ettikleri sağlık raporunun aslı gibidir onaylı örneğini getirmeleri gerekmektedir. Farklı bir programdan İlk ve Acil Yardım Programına yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin ise devlet hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden sürücü belgesi almaya engel olmayan bir beden yapısı ve ruh sağlığına sahip olduklarını belgeleyen ve boy/kilo gösterir rapor almaları gerekmektedir.
9.İngilizce Programlara başvuru yapacak adayların aşağıdaki belgelerden birine sahip olması veya başvuracağı Üniversite tarafından düzenlenen İngilizce Yeterlik sınavına girerek bu yeterliliğe sahip olması gerekmektedir.
- Hazırlık sınıfı okuduğuna dair belge (Belgede kaç puan aldığının, hangi eğitim öğretim yılında hazırlık okuduğunun ve başarılı olup olmadığının belirtilmesi gerekmektedir. (Türkçe bir programdan İngilizce programa yapılan yatay geçişlerde, hazırlığı bitirip bölüme devam süresi “2 yılı” aşmamalıdır.)
- Dil Yeterlik Belgesi (Not: İngilizce Hazırlık Programı’nda normal öğretim süresi bir (1), azami öğretim süresi iki (2) akademik yıldır. Diğer yükseköğretim kurumlarının hazırlık sınıflarında geçirilen süreler azami öğrenim süresi hesaplamasında dikkate alınır.
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMU YATAY GEÇİŞ MEVZUATI (GÜNCEL)
https://www.yok.gov.tr/ogrenci/guz-ve-bahar-donemi-ek-madde-1-uygulama-ilkeleri
YATAY GEÇİŞ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
1.Hangi Üniversitelere ve Hangi Tarihlerde Yatay Geçiş Yapabilirim?
CEVAP: Yatay geçiş başvurularınızı Güz ve bahar dönemi olacak şekilde iki dönemde yapabilirsiniz. Üniversite başvuruları ve tarihlerle ilgili GLOBAL GROUP YURT DIŞI EĞİTİM eğitim koçunuz tarafından destek alabilirsiniz.
2.Ne zaman yatay geçiş yapabilirim?
CEVAP :
- Ön lisans ve lisans programlarında hazırlık sınıfında merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapılabilir.
- Ön lisans programlarında ilk yarı dönem ile son yarı dönem geçiş yapılamaz, bunun dışında yapılabilir.
- Lisans programlarında ilk iki yarı dönem ile son iki yarı dönemde geçiş yapılamaz, bunun dışında yapılabilir.
3. Aynı anda birden çok üniversiteye yatay geçiş başvurusu yapılabilir mi ?
CEVAP:
- Evet yapabilirsiniz, bu konuda bir kısıtlama yok ancak öğrenci işleri belgeler konusunda sorun çıkarabilir. Başvuru sonuçlarına göre hepsine kabul edilirseniz, istediğiniz okula kayıt olabilirsiniz.
4.Yurt dısındaki yükseköğretim kurumlarından (üniversitelerden) geçis ile ilgili sartlar nelerdir?
- Üniversite senatosu tarafından yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından yapılacak yatay geçişler için kontenjan belirlenmesi halinde söz konusu kontenjanlar yurt içi yatay geçiş kontenjanları ile birlikte ilan edilir. Yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından geçiş için kurumlar arası yatay geçiş başarı şartları aranır.
- Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçişte öğrencinin yatay geçiş yapmak istediği diploma programının ilgili sınıfına öğrenci kabulündeki taban puana sahip öğrenciler, yurt dışında yükseköğrenim gördüğü tüm derslerden başarı şartı aranmaksızın yatay geçiş başvurusu yapabilirler. Bu yolla başvuran öğrencilerin yatay geçiş başvurusu üniversite senatosu tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yurt dışı yatay geçiş kontenjanı kapsamı dışında değerlendirilir
5.Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teskil eder mi?
- Hayır, kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez. Yatay Geçiş koşullarını sağladığınız takdirde, kurum içi yatay geçiş, kurumlar arası yatay geçiş ve merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapabilirsiniz.
6.Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan ön lisans ve lisans programlarına yatay geçiş yapan öğrencilerin hazırlık durumları nasıl değerlendirilir?
- Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan ön lisans ve lisans programlarına yatay geçiş yapan öğrencilerden Yatay Geçiş başvurusu kabul edilen Üniversite’nin Yabancı Dil Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesinde belirtilen muafiyet şartlarını sağlayamayan öğrenciler zorunlu hazırlık sınıfında öğrenim görmek zorundadırlar.
- Yabancı Dil’de eğitim veren Programlara başvuru yapacak adayların üniversite tarafından istenen yeterlilik belgelerinden birine sahip olması veya başvuracağı Üniversite tarafından düzenlenen Yabancı Dil Yeterlik sınavına girerek bu yeterliliğe sahip olması gerekmektedir.
2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı – ÜNİVERSİTELERİN BAHAR DÖNEMİ YATAY GEÇİŞ TARİHLERİ İÇİN web sitesmizi takipte kalabilirsiniz!
BAHAR DÖNEMİ MÜRACAATLARINIZ VE DETAYLI BİLGİ İÇİN HEMEN BİZE ULAŞABİLİRSİNİZ!+90546 946 94 95